8 вересня 1941 року почалася блокада Ленінграда. Голод був таким страшним, що траплялись випадки канібалізму. Утім, одне джерело їжі залишалося недоторканим.
Генетичний банк Інституту рослинницької промисловості зберігає найбільшу колекцію насіння у світі. Тут можна відновити багато видів рослин. Якщо припустити, що людство опиниться на межі зникнення: які продукти можуть вціліти, і ми завдяки ним?
Чому їжа псується
«Більшість харчів стають непридатними через одну причину – зростання в них мікробів», – пояснює Майкл Сулу, експерт з хімії харчових продуктів в Університетському коледжі Лондона.
Їжу можна консервувати, висушувати, солити, заморожувати або зберігати в герметичній тарі, аби обмежити зростання шкідливих мікроорганізмів. Вивести їх, не знищивши саму їжу, маже неможливо. Найефективнішим методом є сушіння, оскільки для розмноження мікробам потрібна рідина.
Сіль та цукор також видаляють вологу, створюючи середовище, де мікроби не можуть вижити. Іриски, варені солодощі (які містять до 80% цукру у формі сахарози та глюкози) та інші тверді цукерки здатні зберігатися роками.
Але кондитерські вироби з іншими інгредієнтами, як-от молочні продукти, горіхи, крохмаль, желатин або яйця, мають значно меншу тривалість. «Довго зберігається їжа з високим вмістом жирів, як-от вершкове масло, сир або олія», – каже Марк Томас, професор еволюційної генетики з Університетського коледжу в Лондоні.
Відомі знахідки
Мед майже неможливо зіпсувати, оскільки він містить багато цукру і мало води. Зразки віком до 3000 років археологи знаходили у Грузії та гробниці Тутанхамона в Єгипті.
У болотах Ірландії та Шотландії виявляли вершкове масло віком до 4 тисяч років. Дослідники вважають, що давні люди закопували його у торф, аби зберегти чи сховати від злодіїв.
У Китаї знаходили мумій із сирними намистами, які добре збереглися у посушливому, солоному ґрунті, що допоміг зберегти як мумії, так і сир.
У давньоримській могилі в німецькому місті Шпаєр знайши пляшку вина віком 1700 років, а на затонулому в Балтійському морі кораблі – 200-річне шампанське Clicquot, Воно виявилось було ідеальним на смак – солодке і з бульбашками.
Стародавнє заморожене м’ясо може виглядати цілком їстівним, але щойно ви його розморозити, воно швидко почне гнити. Один із таких прикладів – Березовський мамонт, знайдений у Сибіру в 1900 році. Його плоть була темно-червоного кольору з “прожилками і товстими шарами жиру”. Після розморожування, однак, воно швидко стало сірим і непридатним у їжу.
Риба – ще гірше переносить заморожування. Після тривалого заморожування м’язи риби втрачають більшу частину води і стають жорсткими у приготуванні. У них також відбуваються хімічні процеси, які роблять рибу неїстівною.
Їжа майбутнього
Як стверджує дослідник Майкл Сулу, хорошим вибором може бути їжа, призначена для космічних подорожей. Вона розроблена так, щоб довго залишатися легкою і безпечною при коливаннях температури. Вона запечатана у вакуумі і залишається їстівною багато років.
Так само безпечними будуть й армійські пайки загального призначення, наприклад, американські MRE (Meals, Ready to Eat, тобто “Їжа, готова до вживання”). Вони зберігаються за температури 27°С упродовж трьох років і, на відміну від комерційної їжі, здатні витримати різні екстремальні умови, – наприклад, скидання з літака.
Глибоко під шарами льоду на арктичному архіпелазі Шпіцберген у Норвегії розташована сучасна версія генетичного банку Ленінградського інституту рослинної промисловості. Це – глобальне сховище насіння, у стінах якого надійно зберігається 986 243 зразків насіння з рослин усього світу.