Дослідження Бергенського університету в Норвегії показало, що дієта з бобовими, цільними зернами, горіхами та середземноморськими продуктами може збільшити життя жінок і чоловіків від 20 років на 10 і 13 років відповідно.
Науковці проаналізували дослідження Global Burden of Disease 2019 року. Вони використовували дані про смертність із понад 7 тисяч джерел та проаналізували, яка їжа впливає на тривалість життя.
Дослідники запропонували змінити харчові звички — зменшити споживання червоного та обробленого м’яса, солодких напоїв та рафінованих злаків. Натомість для оптимізованої дієти треба додати цільне зерно, бобові, рибу, фрукти, овочі та горіхи.
Найбільш корисними виявились бобові, цільні зерна та горіхи — у них низький вміст жирів і багато клітковини, білків і вітамінів, а також вони знижують рівень холестерину.