Яка їжа залишиться їстівною після апокаліпсису


 

8 вересня 1941 року почалася блокада Ленінграда. Голод був таким страшним, що траплялись випадки канібалізму. Утім, одне джерело їжі залишалося недоторканим.

Генетичний банк Інституту рослинницької промисловості зберігає найбільшу колекцію насіння у світі. Тут можна відновити багато видів рослин. Якщо припустити, що людство опиниться на межі зникнення: які продукти можуть вціліти, і ми завдяки ним?

Яка їжа залишиться їстівною після апокаліпсису - Новини. Останні новини України та світу. Bignews.ua
Фото: https://pixabay.com

Чому їжа псується

«Більшість харчів стають непридатними через одну причину – зростання в них мікробів», – пояснює Майкл Сулу, експерт з хімії харчових продуктів в Університетському коледжі Лондона.

Їжу можна консервувати, висушувати, солити, заморожувати або зберігати в герметичній тарі, аби обмежити зростання шкідливих мікроорганізмів. Вивести їх, не знищивши саму їжу, маже неможливо. Найефективнішим методом є сушіння, оскільки для розмноження мікробам потрібна рідина.

Сіль та цукор також видаляють вологу, створюючи середовище, де мікроби не можуть вижити. Іриски, варені солодощі (які містять до 80% цукру у формі сахарози та глюкози) та інші тверді цукерки здатні зберігатися роками.

Але кондитерські вироби з іншими інгредієнтами, як-от молочні продукти, горіхи, крохмаль, желатин або яйця, мають значно меншу тривалість.  «Довго зберігається їжа з високим вмістом жирів, як-от вершкове масло, сир або олія», – каже Марк Томас, професор еволюційної генетики з Університетського коледжу в Лондоні.

Яка їжа залишиться їстівною після апокаліпсису - Новини. Останні новини України та світу. Bignews.ua
Фото: https://pixabay.com

Відомі знахідки

Мед майже неможливо зіпсувати, оскільки він містить багато цукру і мало води. Зразки віком до 3000 років археологи знаходили у Грузії та гробниці Тутанхамона в Єгипті.

У болотах Ірландії та Шотландії виявляли вершкове масло віком до 4 тисяч років. Дослідники вважають, що давні люди закопували його у торф, аби зберегти чи сховати від злодіїв.

У Китаї знаходили мумій із сирними намистами, які добре збереглися у посушливому, солоному ґрунті, що допоміг зберегти як мумії, так і сир.

У давньоримській могилі в німецькому місті Шпаєр знайши пляшку вина віком 1700 років, а на затонулому в Балтійському морі кораблі – 200-річне шампанське Clicquot, Воно виявилось було ідеальним на смак – солодке і з бульбашками.

Стародавнє заморожене м’ясо може виглядати цілком їстівним, але щойно ви його розморозити, воно швидко почне гнити. Один із таких прикладів – Березовський мамонт, знайдений у Сибіру в 1900 році. Його плоть була темно-червоного кольору з “прожилками і товстими шарами жиру”. Після розморожування, однак, воно швидко стало сірим і непридатним у їжу.

Риба – ще гірше переносить заморожування. Після тривалого заморожування м’язи риби втрачають більшу частину води і стають жорсткими у приготуванні. У них також відбуваються хімічні процеси, які роблять рибу неїстівною.

Яка їжа залишиться їстівною після апокаліпсису - Новини. Останні новини України та світу. Bignews.ua
Фото: https://pixabay.com

Їжа майбутнього

Як стверджує дослідник Майкл Сулу, хорошим вибором може бути їжа, призначена для космічних подорожей. Вона розроблена так, щоб довго залишатися легкою і безпечною при коливаннях температури. Вона запечатана у вакуумі і залишається їстівною багато років.

Так само безпечними будуть й армійські пайки загального призначення, наприклад, американські MRE (Meals, Ready to Eat, тобто “Їжа, готова до вживання”). Вони зберігаються за температури 27°С упродовж трьох років і, на відміну від комерційної їжі, здатні витримати різні екстремальні умови, – наприклад, скидання з літака.

Глибоко під шарами льоду на арктичному архіпелазі Шпіцберген у Норвегії розташована сучасна версія генетичного банку Ленінградського інституту рослинної промисловості. Це – глобальне сховище насіння, у стінах якого надійно зберігається 986 243 зразків насіння з рослин усього світу.

Коментарі (0)

BigNews в Telegram

Підписуйтесь, у нас тільки найважливіше і цікавіше

Підписатися в Telegram

BigNews в Google News

Підписуйтесь, щоб бути в курсі останніх подій

Підписатися в Google News

Спецпроекти